Evenimente

Institutul de Istorie "A. D. Xenopol"
al Academiei Române, Filiala Iași
Cercul de Relații Internaționale și Politică Europeană

anunță

ȘEDINȚĂ DE COMUNICĂRI

BOGDAN SCHIPOR

Constantin Vălimărescu – diplomat
în vremuri vechi și... noi



PREZENTĂRI DE CARTE

Migration und kulturelles Erbe. Das Beispiel der deutschen Minderheiten in und aus Rumänien

editori Mathias Beer și Sorin Radu, Göttingen, Vandenhoeck & Ruprecht, 2024

(Prezintă FLAVIUS SOLOMON)


Ethnische Minderheiten in Rumänien
im 20. und 21. Jahrhundert


editori Hans-Christian Maner și Rainer Ullrich, Mainz, 2024

(Prezintă FLAVIUS SOLOMON)


Moderator: ANDREI CUȘCO


Joi, 18 aprilie 2024, ora 10:30

Sala de Conferințe
a Institutului de Istorie "A. D. Xenopol"
Str. Codrescu 6, Pavilion C



afis

Institutul de Istorie "A. D. Xenopol"
al Academiei Române, Filiala Iași

Colectivul de Istorie Medievală

vă invită la

ȘEDINȚA DE COMUNICĂRI SEMESTRIALĂ


MIHAI ANATOLII CIOBANU
Despre câteva moșii de peste Prut
ale mănăstirii Probota

MARIUS CHELCU
Oameni și locuri: fragmente de istorie urbană


PREZENTĂRI DE CARTE

• Lidia Cotovanu, Émigrer en terre valaque. Estimation quantitative et qualitative d'une mobilité géographique de longue durée (seconde moitié du XIVe – début du XVIIIe siècle), Brăila, Editura Istros a Muzeului Brăilei „Carol I”, 2022, 466 p.

Prezintă CĂTĂLINA CHELCU

Documente privitoare la istoria mănăstirilor Dohiar (Muntele Ahos) și Slobozia lui Enache (Ialomița), volum editat de Petronel Zahariuc, Florin Marinescu, Ioan-Augustin Guriță, Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, 2019, 726 p.

Prezintă SORIN GRIGORUȚĂ

Joi, 4 aprilie 2024, ora 11:00

Sala de Conferințe
a Institutului de Istorie "A. D. Xenopol"
Str. Codrescu 6, Pavilion C



afis

Institutul de Istorie "A. D. Xenopol"
al Academiei Române, Filiala Iași
Cercul de Relații Internaționale și Politică Europeană

anunță

ȘEDINȚĂ DE COMUNICĂRI

PAUL NISTOR

Reviste academice dedicate
istoriei Războiului Rece.
Studii de caz: „Cold War History”
și „Journal of Cold War Studies”



PREZENTARE DE CARTE

The Iași - Kishinev Operation: The Red Army's Summer Offensive Into The Balkans
(20-29 August 1944)


Soviet General Staff, edited and translated by Richard W. Harrison, Helion & Company, 2017/2022

(Prezintă ALEXANDRU AIOANEI)


Moderator: FLAVIUS SOLOMON


Joi, 14 martie 2024, ora 10:30

Sala de Conferințe
a Institutului de Istorie "A. D. Xenopol"
Str. Codrescu 6, Pavilion C



afis

Institutul de Istorie "A. D. Xenopol"
al Academiei Române - Filiala Iași

organizează

CONFERINȚA ANUALĂ
A INSTITUTULUI DE ISTORIE
“A. D. XENOPOL DIN IAȘI

ediția a V-a

în zilele de 30 mai-1 iunie 2024

(cu desfășurare fizic și on-line)

Mediul academic își reevaluează în permanență potențialul epistemic, testează și validează noi direcții de cercetare, se deschide spre societatea contemporană, iar conferințele științifice reprezintă o excelentă oportunitate în acest sens.

Plecând de la această premisă, Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” din Iași își propune ca, printr-o manifestare publică de impact, confirmată de cele patru ediții precedente, să coaguleze specialiștii în domeniul istoriei și să ofere expertiză științifică pe teme de interes local, regional, național și universal, precum: patrimoniu, regimuri și ideologii politice, proiecții ale istoriei relațiilor inter­naționale, migrație și identitate, istoria Bisericii, abordări de istorie culturală, istoriografie și imaginar. Caracterizate prin spirit critic, suport teoretic adecvat și un nivel ridicat de interpretare, comunicările vor creiona perspective veridice asupra trecutului, utilizând, firește, surse dintre cele mai variate și inedite.

Gândită în paneluri tematice, conferința dorește să aducă în prim-planul dezbaterii isto­riografice, cercetări recente ale specialiștilor din diferite centre academice din România și din străinătate. Organizatorii sugerează câteva unități tematice, cu mențiunea că acestea pot fi completate, în funcție de propunerile participanților, cu alte perspective tematice:

•  Ctitori și ctitorii în Țările Române (secolele XV-XIX);
•  Viziuni și proiecte de modernizare în lumea românească și europeană;
•  Abordări de istorie socială și instituțională;
•  Spațiul cultural și academic;
•  Regimuri și ideologii politice în secolul XX;
•  Diplomație și conflict în secolele XIX-XXI.

Cei interesați sunt rugați să trimită, până la data de 30 aprilie 2024, prenumele și numele, funcţia şi instituţia/organizaţia din care fac parte, titlul lucrării și un rezumat al acesteia (300 de cuvinte) la adresa de e-mail: institut_xenopol@yahoo.com. Precizăm că prezentările nu trebuie să depășească 20 de minute.

Comunicările prezentate urmează a fi publicate într-un volum din seria deschisă de prima ediție a conferinței (2019), la Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (clasificată CNCS în categoria A). Textele vor fi trimise la adresa de e-mail menționată (institut_xenopol@yahoo.com), la o dată care va fi comunicată ulterior.

Costurile pentru transport, cazare și masă sunt asigurate de organizatori.

Alte detalii pe site-ul Conferinței Institutului: https://conferintaxenopol.ro/
Anunt conferinta anuala

Centrul de Istorie a Secolului XX

vă invită la
Prezentarea de carte

ROMÂNIA ȘI SUEDIA ÎN PERIOADA
CELUI DE-AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL
București, Editura Eikon, 2023

Evenimentul se va desfășura cu participarea autoarei, Andreea Dahlquist, doctor în istorie format la Universitatea “Valahia” din Târgoviște, alături de cea a domnului prof. univ dr. Lucian Leuștean și a domnului CS II dr. Bogdan Schipor (Institutul de istorie „A. D. Xenopol” Iași) deopotrivă, întâlnirea urmând a fi moderată de asist. univ. dr. Dan-Alexandru Săvoaia.

Manifestarea va avea loc joi, 22 februarie 2024, ora 18:00, în sala H1 a Corpului H UAIC (Casa Catargi).


afis

Grupul pentru Dialog Social
Societatea de Studii Istorice din România
Arhivele Naționale – Iași
Institutul de Istorie "A. D. Xenopol" din Iași
și Revista 22

vă invită la
dezbaterea Mihnea Berindei: un luptător pentru drepturile omului și democrație

și la lansarea volumului Colecția Mihnea Berindei. Inventar arhivistic,
Supliment (2022) al „Archiva Moldaviae”,
întocmit de Cătălin Botoșineanu

Vineri, 26 ianuarie 2024, de la ora 18:00, la Grupul pentru Dialog Social (București)

Mihnea Berindei s-a născut la București, la 22 martie 1948, prin tată și mamă rădăcinile sale fiind muntene și moldovene. Mai mulți membri ai familiei sale au fost arestați și încarcerați vreme îndelungată de regimul comunist, fie pentru convingerile politice, fie pentru originea socială, cazul bunicilor și al mamei; de reținut că sora lui s-a născut în închisoarea Văcărești. În 1970, el a reușit să plece din România ceaușistă, ajungând la Paris. Acolo și-a continuat specializarea în osmanistică și avea să lucreze în deceniile următoare la École des Hautes Études en Sciences Sociales (EHESS), ulterior la Institut National des Langues et Civilisations Orientales (INALCO) și la Institut des Sciences Sociales du Politiques al Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS). Preocupările sale includeau ansamblul nordului Mării Negre în secolele XVI-XVII, inclusiv Moldova și Valahia, integrate în sistemul otoman. Prin lucrările sale s-a remarcat ca un istoric riguros, bun cunoscător al izvoarelor, în mod particular al celor de la Istanbul și Veneția, cu grijă față de detalii și context. Ulterior și-a extins preocupările, producând studii serioase și colecții de surse de neocolit privind istoria recentă. Exilul românesc postbelic a fost complicat, marcat de diferențe politice și de viziune.
Mihnea Berindei s-a implicat, începând din 1977, în exilul democratic anticomunist de la Paris, situându-se alături de alți exilați cu care împărtășea valori asemănătoare: Monica Lovinescu, Virgil Ierunca, Dumitru Țepeneag, Marie-France Ionescu, Maria Brătianu, Sanda Stolojan, Constantin Cesianu, Mihai Korne, Matei Cazacu etc. Alături de aceștia, Mihnea Berindei a denunțat abuzurile regimului Nicolae Ceaușescu, călcarea în picioare a drepturilor omului, măsurile represive contra disidenților. Astfel au fost ajutați cei care, în țară, au avut curajul de a critica deschis regimul ceaușist, între cei mai cunoscuți fiind Paul Goma, Vasile Paraschiv, Mihai Botez, Radu Filipescu, Dorin Tudoran, Doina Cornea, Gabriel Andreescu, Mircea Dinescu, Dan Petrescu, Liviu Cangeopol, Liviu Antonesei etc.
Dedicat integral cauzei apărării drepturilor omului și promovării democrației, pentru care și-a trecut pe plan secund activitatea academică, Mihnea Berindei a fost un organizator tenace și eficient în Liga pentru apărarea Drepturilor Omului din România (1977-1990) și în Biroul pentru Informare și Ajutor pentru România (după 1990). Prăbușirea regimului comunist, în decembrie 1989, i-a oferit ocazia de a se implica direct în reconstruirea democratică a României, susținând organizații civice, reviste, sindicate, partide democratice, dar și accesul liber la arhive și cercetarea trecutului recent. A făcut același lucru, cu intensități diferite, și pentru țările vecine, în mod special pentru Republica Moldova, Bulgaria, Albania, Kosovo etc. Generozitatea cu care și-a cheltuit energia, timpul, relațiile și banii pentru cauze publice se poate vedea din sutele de mii de file de documente, reunite în peste o mie de dosare, aflate acum în colecția care îi poartă numele, la Arhivele Naționale – Iași, dar și din mărturiile celor care l-au cunoscut și apreciat. Viața lui Mihnea Berindei s-a încheiat la Veneția, la 19 iunie 2016. Însă după el rămâne ceea ce a făcut din punct de vedere profesional, dar mai ales pentru comunitatea mai largă a celor care prețuiesc libertatea, drepturile omului și democrația.



afis

Institutul de Istorie "A. D. Xenopol"
al Academiei Române, Filiala Iași
Cercul de Relații Internaționale și Politică Europeană

anunță

ȘEDINȚĂ DE COMUNICĂRI

FLAVIUS SOLOMON

Diaspora academică rusă din Occident între „patriile adoptive” și „mama Rusie”.
Cazul Viacheslav Morozov



PREZENTARE DE CARTE

Andrei Cușco & Victor Taki (eds.),
Imperial Designs, Postimperial Extremes: Studies in Interdisciplinary and Comparative History of Russia and Eastern Europe, Budapest/Vienna/New York, CEU Press, 2023
(Prezintă ANDREI CUȘCO)

Moderator: PAUL NISTOR


Joi, 25 ianuarie 2024, ora 10:30

Sala de Conferințe
a Institutului de Istorie "A. D. Xenopol"
Str. Codrescu 6, Pavilion C



afis

Institutul de Istorie "A. D. Xenopol"
al Academiei Române - Filiala Iași

vă invită la

ȘEDINȚA DE COMUNICĂRI SEMESTRIALĂ
ÎN ORGANIZAREA
COLECTIVULUI DE ISTORIE MEDIEVALĂ

joi, 14 decembrie 2023, de la ora 11:00,
la Institutul de Istorie "A. D. Xenopol"

o sesiune ştiinţifică naţională, dintr-o serie care se deschide acum şi pe care o dorim de lungă durată, reunind cercetători ai Institutului de Istorie „A. D. Xenopol”, precum și specialiști din diferite centre academice din țară, cu preocupări de istorie medievală şi premodernă românească, istorie socială, istorie ecleziastică și nu numai.

VOR SUSȚINE COMUNICĂRI:
• Dr. Cătălina Chelcu, CS II, Institutul de Istorie „A. D. Xenopol”, Academia Română – Filiala Iași, Reguli, comportamente, sancțiuni. Mijloace de manifestare a autorității judiciare din Moldova, în primele trei decenii ale secolului al XIX-lea
• Prof. univ. dr. Petronel Zahariuc, CS I, Institutul de Istorie „A. D. Xenopol”, Academia Română – Filiala Iași, Note istorice despre câteva biserici, schituri, sihăstrii și mănăstiri din Moldova secolului al XVIII-lea

PREZENTĂRI DE CARTE:
„Înainte de călătoria cea de veci”. Testamente din Țara Românească, vol. I: 1659-1800, editori Gheorghe Lazăr, Mariana Lazăr, Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza”, Iași, 2023, 486 p. (prezintă Sorin Grigoruță , CS III, Institutul de Istorie „A. D. Xenopol”, Academia Română – Filiala Iași)
Ieromonahul Andronic, Călătoria la Ierusalim (1859), editori Petronel Zahariuc, Sorin Grigoruță, Editura Doxologia, Iași, 2023, 290 p. (prezintă Gheorghe Lazăr, CS I, Institutul de Istorie „N. Iorga” – Academia Română, București)

Sunteți așteptați și bineveniți!


afis

Moștenirea unui om bun:
Mihnea Berindei


Lansare volum și dezbatere la Iași,  
27 noiembrie 2023

Luni, 27 noiembrie 2023, de la ora 17:00, la Institutul Francez Iași va avea loc lansarea volumului Colecția Mihnea Berindei. Inventar arhivistic, Supliment (2022) al „Archiva Moldaviae”, și dezbaterea Moștenirea unui om bun: Mihnea Berindei.
Manifestarea este organizată de Societatea de Studii Istorice din România, Arhivele Naționale – Iași, Institutul de Istorie ,,A. D. Xenopol” din Iași, Centrul de Istorie a Secolului XX din cadrul Facultății de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Institutul Francez Iași. Vor avea intervenții Catherine Berindei, soția lui Mihnea Berindei, Cătălin Botoșineanu, arhivistul care a realizat prelucrarea Colecției, Mihai Chiper, redactor-șef al revistei ,,Archiva Moldaviae”, profesorii universitari Alexandru Călinescu, Lucian Leuștean și Florea Ioncioaia, Florin Cîntic, șeful Serviciului Județean Iași al Arhivelor Naționale, istoricii Armand Goșu și Dorin Dobrincu, prieteni și colaboratori apropiați ai lui Mihnea Berindei, implicați în aducerea arhivei acestuia la Arhivele din Iași.

Mihnea Berindei s-a născut la București, la 22 martie 1948, și s-a stins la Veneția, la 19 iunie 2016. A reușit să plece din România comunistă în 1970 și s-a stabilit la Paris. Istoric specializat în osmanistică, s-a format și a lucrat la celebra École des Hautes Études en Sciences Sociales (EHESS), apoi la Institut National des Langues et Civilisations Orientales (INALCO) și la Institut des Sciences Sociales du Politiques al Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS). Realizările sale profesionale arată un istoric atent la detalii și la ansamblu, bazat pe izvoare și interpretări profesionale, măsurat în aprecieri și respingând istoria-propagandă.
Începând cu anul 1977, activitatea lui Mihnea Berindei avea să capete noi dimensiuni, mai ales sub raport civic. Alături de alți exilați – precum Monica Lovinescu, Virgil Ierunca, Dumitru Țepeneag, Marie-France Ionescu, Maria Brătianu, Sanda Stolojan, Constantin Cesianu, Mihai Korne, Matei Cazacu ș.a. –, el a asumat sarcina denunțării publice a abuzurilor sistematice ale regimului Nicolae Ceaușescu. Pe această bază, a fost implicat în ajutarea cetățenilor români care criticau regimul ceaușist, astfel punându-și viața în pericol: Paul Goma, Vasile Paraschiv, Mihai Botez, Radu Filipescu, Dorin Tudoran, Doina Cornea, Gabriel Andreescu, Mircea Dinescu, Dan Petrescu, Liviu Cangeopol, Liviu Antonesei etc. Potrivit mărturiilor, Mihnea Berindei a fost un om total dedicat acestor cauze, consumând timp, energie, resurse materiale și dovedindu-se extrem de eficient. Liga pentru apărarea Drepturilor Omului din România (1977-1990) și Biroul pentru Informare și Ajutor pentru România (după 1990) vor deveni adevărate instituții grație eforturilor sale și ale altor exilați români.
Mihnea Berindei a investit enorm în aspectele care astăzi ar putea părea „birocratice”. Zeci de mii de pagini de texte, care au format corespondența și semnalarea cazurilor de încălcare a drepturilor omului în România în fața instituțiilor europene și internaționale, alte zeci de mii de pagini care arată modul în care a asistat și ajutat persoanele, instituțiile și organizațiile democratice din România post-decembristă stau mărturie devoțiunii sale. Viața lui a fost un exemplu de slujire a cauzei libertății și drepturilor omului, de eforturi susținute și eficace pentru reașezarea țării sale, dar și a celor din jur, pe un drum democratic și european. Pentru ceea ce a susținut și a făcut acest om cu inimă mare, memoria sa merită prețuită.



afis

Institutul de Istorie "A. D. Xenopol"
al Academiei Române - Filiala Iași

vă invită la

CONFERINȚA ANUALĂ
A INSTITUTULUI DE ISTORIE
“A. D. XENOPOL” DIN IAȘI

Ediția a IV-a

în zilele de 8-10 iunie 2023

Aula Academiei Române — Filiala Iași

Institutul de Istorie “A. D. Xenopol”
Sala Cupolă a Palatului Braunstein


Proiect finanțat de Primăria Iași, în parteneriat cu Universitatea “Al. I. Cuza” — Facultatea de Istorie; Muzeul Municipal “Regina Maria” Iași; Asociația — Societatea de Științe Istorice “A. D. Xenopol”.
afis

PROGRAMUL
CONFERINȚEI



afis

Institutul de Istorie "A. D. Xenopol"
al Academiei Române - Filiala Iași

vă invită la atelierul


Reformele şcolii româneşti.
Momente, scenarii, resurse şi actori

18-19 mai 2023

Sala de Conferințe
a Institutului de Istorie "A. D. Xenopol"
Str. Codrescu 6, Pavilion C

PROGRAMUL

Institutul de Istorie "A. D. Xenopol"
al Academiei Române - Filiala Iași

organizează

CONFERINȚA ANUALĂ
A INSTITUTULUI DE ISTORIE
“A. D. XENOPOL DIN IAȘI

ediția a IV-a

în zilele de 8-10 iunie 2023

(cu desfășurare fizic și on-line)

Conferințele științifice reprezintă o excelentă oportunitate prin care mediul academic își reevaluează potențialul epistemic, se interconectează, testează și validează noi direcții de cercetare, deschizându-se în același timp spre societate.

Plecând de la această premisă, Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iași își propune ca, printr-o manifestare publică de impact, confirmată de edițiile precedente, să coaguleze specialiștii în domeniul istoriei și să ofere expertiză științifică pe teme de interes local, regional, național și universal, precum: patrimoniu, regimuri și ideologii politice, proiecții ale istoriei relațiilor inter­naționale, migrație și identitate, istoria Bisericii, abordări de istorie culturală, istoriografie și imaginar. Caracterizate prin spirit critic, suport teoretic adecvat și un nivel ridicat de interpretare, comunicările vor creiona perspective veridice asupra trecutului, utilizând, firește, surse variate și inedite.

Gândită în paneluri tematice, conferința dorește să aducă în prim-planul dezbaterii isto­riografice, cercetări recente ale specialiștilor din diferite centre academice din România și din străinătate. Organizatorii sugerează câteva unități tematice, cu mențiunea că acestea pot fi completate în funcție de propunerile participanților:

• Dimitrie Cantemir: domn și cărturar;

• Ctitori și ctitorii în Țările Române (secolele XV-XIX);

• Provocările modernizării. Viziuni, proiecte politice, prefaceri sociale și instituționale în secolul XIX;

• Construcția modernității românești. Abordări de istorie culturală;

• Democrație și dictatură în România secolului XX;

• Istorie și teorie în studiul relațiilor internaționale .

Cei interesați sunt rugați să trimită, până în ziua de 15 aprilie 2023, prenumele și numele, funcţia şi instituţia/organizaţia din care fac parte, titlul lucrării și un rezumat al acesteia (300 de cuvinte) la adresa de e-mail: institut_xenopol@yahoo.com. Până la data de 1 mai 2023, persoanele ale căror propuneri vor fi selectate vor primi o invitație cu programul provizoriu al conferinței.
Anunt conferinta anuala

Societatea de Studii Istorice din România (SSIR) & Institutul de Istorie "A. D. Xenopol"
al Academiei Române - Filiala Iași

organizează

masa rotundă

Documentele Secretului:
Memoria istorică, libertatea de cercetare și politicile cu privire la arhivele publice în România

joi, 30 iunie 2022,
orele 11:00–13:00,

în format mixt (fizic şi on-line)

Consacrată unei teme de mare actualitate academică și politică, masa rotundă va fi moderată de Florea Ioncioaia și îi va avea printre participanți pe Cătălin Botoșineanu, Adrian Cioflâncă, Mihai Demetriade, Dorin Dobrincu, Elena Dragomir, Dumitru Lăcătușu, Flavius Solomon.

Locul de desfășurare: Sala de Conferințe a Institutului de Istorie „A. D. Xenopol” (Iași, Strada Codrescu 6, Pavilion C).

Co-organizatori: Centrul Cultural German Iași, Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza”; Clubul Humboldt Iași.

Parteneri media: Ziarul de Iași, TVR Iași, Radio România Iași.

Evenimentul va fi transmis în direct pe pagina de Facebook a Institutului de Istorie „A.D. Xenopol”

https://www.facebook.com/A.D.Xenopol/

afis

Institutul de Istorie "A. D. Xenopol"
al Academiei Române - Filiala Iași

organizează

CONFERINȚA ANUALĂ
A INSTITUTULUI DE ISTORIE
“A. D. XENOPOL DIN IAȘI

ediția a III-a

în zilele de 2-4 iunie 2022

(cu desfășurare fizic și on-line)

Conferințele științifice reprezintă una dintre cele mai bune oportunități prin care mediul academic își reevaluează potențialul epistemic, testează noi direcții de cercetare, deschizându-se în același timp spre societate.

Plecând de la această premiză, Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” din Iași își propune ca printr-o manifestare publică de impact, confirmată de edițiile precedente, să ofere expertiză științifică pe teme de interes local, regional, național și universal, precum: patrimoniu, regimuri și ideologii politice, proiecții ale istoriei relațiilor internaționale, migrație și identitate în spațiul cultural românesc, istoria bisericii, spațiul românesc în secolele XIX-XX: perspective istoriografice, imaginarul românesc. Ne referim la informații inedite, nivel ridicat de interpretare și perspective veridice asupra trecutului.

Gândită în paneluri tematice, conferința își propune să aducă în prim-planul dezbaterilor cercetările recente ale specialiștilor din diferite centre academice, atât din România, cât și din străinătate. Organizatorii propun câteva paneluri:

1) Ctitori și ctitorii în Moldova și Țara Românească (secolele XV-XIX);

2) Provocările modernizării. Viziuni, proiecte politice, prefaceri sociale și instituționale în secolul XIX;

3) Democrație și dictatură în România secolului XX;

4) Construcția modernității românești. Abordări de istorie culturală;

5) Istorie și teorie în studiul relațiilor internaționale ;

lăsând libertatea participanților de a propune alte perspective tematice.

Cei interesați sunt rugați să trimită, până la data de 20 aprilie 2022, prenumele și numele, funcţia şi instituţia/organizaţia din care fac parte, titlul lucrării și un rezumat al acesteia (300 de cuvinte) la adresa de e-mail: institut_xenopol@yahoo.com. Până la data de 6 mai 2022, persoanele ale căror propuneri vor fi selectate vor primi o invitație cu programul provizoriu al conferinței. Precizăm că prezentările nu trebuie să depășească 25 de minute. Avem în vedere publicarea studiilor într-un volum din seria deschisă de prima ediție a conferinței (2019).
Anunt conferinta anuala

Institutul de Istorie "A. D. Xenopol"
al Academiei Române - Filiala Iași

organizează

CONFERINȚA ANUALĂ
A INSTITUTULUI DE ISTORIE
“A. D. XENOPOL” DIN IAȘI

ediția a II-a

în zilele de 4-6 iunie 2021

(cu desfășurare fizic și on-line)

Pornind de la opinia că temele tradiționale au un loc aparent consolidat în disciplina noastră, iar cele novatoare trebuie încurajate, apoi că studiile istorice îi preocupă nu doar pe istorici, ci și pe filologi, literați, geografi, sociologi, antropologi, economiști, juriști ș.a.m.d., avem convingerea că orice subiect de cercetare istoriografică este legitim. Luând în considerare faptul că valoarea produselor istoriografice depinde de exigențele comunității epistemice, comitetul de organizare își asumă responsabilitatea selectării propunerilor primite din partea cercetătorilor.

Cei interesați sunt rugați să trimită, până la data de 20 aprilie 2021, prenumele și numele, funcţia şi instituţia/organizaţia din care fac parte, titlul lucrării și un rezumat al acesteia (300 de cuvinte) la adresa de e-mail: institut_xenopol@yahoo.com. Până la data de 1 mai 2021, persoanele ale căror propuneri vor fi selectate vor primi o invitație cu programul provizoriu al conferinței. Precizăm că prezentările nu trebuie să depășească 25 de minute. Avem în vedere publicarea materialelor susținute la această conferință într-un volum în seria deschisă de conferința din anul 2019.

Afis
Anunt conferinta anuala

PROGRAMUL
CONFERINȚEI ANUALE

Membrii Institutului de Istorie „A. D. Xenopol” din Iași deplâng săvârșirea din viața pământească a distinsului istoric KEITH HITCHINS, membru de onoare al Academiei Române, mult binefăcător relevării unor adevăruri de primă însemnătate ale Istoriei Românilor. Dumnezeu să-l odihnească în pace.
Hitchins_foto
Membrii Institutului de Istorie ”A. D. Xenopol” deplâng săvârșirea din viața omenească a Principelui MIHAI DIMITRIE STURDZA, distins cărturar și generos binefăcător. Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Sturdza_foto

Institutul de Istorie "A. D. Xenopol"
al Academiei Române - Filiala Iași

INVITAȚIE

Academia Română și-a asumat ca proiect fundamental de cercetare în perioada următoare publicarea unei noi Enciclopedii a istoriografiei românești. Dorința Academiei Române și a Secției de Științe Istorice și Arheologie este ca lucrarea să-i cuprindă pe istoricii reprezentativi din universități, din institutele și centrele de cercetare ale Academiei Române, din muzee, arhive, direcțiile pentru cultură, culte și patrimoniu, învăță­mântul preuniversitar, centrele de cercetare ale instituțiilor eclesiastice sau din alte instituții specializate în cercetarea istoriei românești și universale, precum și pe cercetătorii independenți.

Facem apel la Dumneavoastră pentru a ne ajuta cu CV-urile și listele de lucrări ale tuturor colaboratorilor aflați în activitate, dar și a celor trecuți în veșnicie. Lista lucrărilor va cuprinde selectiv, după caz, cărți de autor sau volume în colaborare, ediții critice de izvoare istorice, volume editate sau coordonate, studii publicate în reviste sau volume colective, referințe biobibliografice. De asemenea, suntem interesați de cooptarea unor autori și colaboratori la redactarea unor voci ale Enciclopediei. Metodologia întocmirii vocilor Enciclopediei vă va fi comunicată în timp util.

Documentele respective și întreaga corespondență vă rugăm să ni le trimiteți în format electronic pe adresa Institutului de Istorie „A. D. Xenopol”: secretar_xenopol@yahoo.com, sau pe adresele domnilor: Mihai-Ștefan Ceaușu (msceau@yahoo.com), Petronel Zahariuc (pzahariuc@gmail.com) și Alexandru Istrate (istratex@yahoo.com).

Primiți, vă rugăm, mulțumirile și recunoștința noastră pentru colaborare.
Invitatie

Institutul de Istorie "A. D. Xenopol"
al Academiei Române - Filiala Iași

organizează

CONFERINȚA ANUALĂ
A INSTITUTULUI DE ISTORIE
“A. D. XENOPOL DIN IAȘI”

ediția a II-a

în zilele de 4-6 iunie 2020

Pornind de la opinia că temele tradiționale au un loc aparent consolidat în disciplina noastră, iar cele novatoare trebuie încurajate, apoi că studiile istorice îi preocupă nu doar pe istorici, ci și pe filologi, literați, geografi, sociologi, antropologi, economiști, juriști ș.a.m.d., avem convingerea că orice subiect de cercetare istoriografică este legitim. Luând în considerare faptul că valoarea produselor istoriografice depinde de exigențele comunității epistemice, comitetul de organizare își asumă responsabilitatea selectării propunerilor primite din partea cercetătorilor.

Cei interesați sunt rugați să trimită, până la data de 20 martie 2020, prenumele și numele, funcţia şi instituţia/organizaţia din care fac parte, titlul lucrării și un rezumat al acesteia (300 de cuvinte) la adresa de e-mail: institut_xenopol@yahoo.com. Până la 15 aprilie 2020, persoanele ale căror propuneri vor fi selectate vor primi o invitație cu programul provizoriu al conferinței. Precizăm că prezentările nu trebuie să depășească 25 de minute. Avem în vedere publicarea materialelor susținute la această conferință fie într-un volum, fie în cadrul unor secțiuni ale Anuarului Institutului de Istorie „A.D. Xenopol”.

Anunt conferinta anuala

Institutul de Istorie "A. D. Xenopol"
al Academiei Române - Filiala Iași

vă invită la 

• comunicarea

Problema evreiască
la sfârșitul secolului XIX.
Provocările modernizării și limitele ei

susținută de dr. LIVIU BRĂTESCU, CSII

• prezentarea cărților

Florin Marinescu, Familia Moruzi din Trapezunt: scurt studiu genealogic,
București, Corint Books, 2019

Mark Mazower, Balcanii:
de la sfârșitul Bizanțului până azi,

București, Humanitas, 2019

făcută de dr. SIMION-ALEXANDRU GAVRIȘ, CS

Vă așteptăm vineri, 21 februarie 2020, ora 11, în Sala de Conferințe a Institutului de Istorie "A. D. Xenopol".
Afis

Societatea de Studii Istorice Istorice din România

vă invită la dezbaterea

Archiva Moldaviae la bilanț:
un deceniu de cercetări independente

Cu această ocazie va fi lansat
volumul XI/2019 al revistei.

Vă așteptăm luni, 17 februarie 2020, ora 17, în Sala de Conferințe a Institutului de Istorie "A. D. Xenopol".
Afis

Institutul de Istorie "A. D. Xenopol"
al Academiei Române - Filiala Iași

și
Comunitatea Rușilor Lipoveni din România

vă invită la 

Rușii lipoveni: noi mărturii

comunicări și o dezbatere pe marginea unui proiect 

Vă așteptăm joi, 12 decembrie 2019, ora 15, în Sala de Conferințe a Institutului de Istorie "A. D. Xenopol".
Afis

Institutul de Istorie "A. D. Xenopol"
al Academiei Române - Filiala Iași

vă invită la workshop-ul 

Înfruntând un „inamic” invizibil.
Politici administrative, practici medicale și comportamente sociale în Țările Române în context epidemic
(secolele XVIII-XIX)

organizat în cadrul proiectului: Epidemiile de ciumă din Țările Române la începutul secolului al XIX-lea. Cauze, reacții, consecințe (UEFISCDI PN-III-P1-1.1-PD-2016-0497).
Vă așteptăm vineri, 4 octombrie 2019, ora 8.45, în Sala de Conferințe a Institutului de Istorie "A. D. Xenopol."
Afis

PROGRAMUL
WORKSHOP-ului

Academia Română — Filiala Iași
Bulevardul Carol I nr. 8
Institutul de Istorie "A. D. Xenopol"

scoate la concurs un post vacant de execuție

REFERENT DE SPECIALITATE gradul IA(S)
cu normă întreagă, pe durată nedeterminată,
în cadrul Institutului de Istorie "A. D. Xenopol"

Dosarele de concurs se primesc la Biroul Resurse Umane, Salarizare al Academiei Române Filiala Iași, până la data de 25.09.2019.
Concursul se va desfășura începând cu data de 3.10.2019, ora 10, la sediul Institutului de Istorie "A.D. Xenopol".


Institutul de Istorie "A. D. Xenopol"
al Academiei Române - Filiala Iași

vă invită la


CEREMONIA DE DECERNARE A TITLULUI DE MEMBRU DE ONOARE AL INSTITUTULUI

DOMNULUI DR. ȘTEFAN LEMNY

(Biblioteca Națională a Franței)



Miercuri, 5 iunie 2019, ora 12
Sala de Conferințe
a Institutului de Istorie "A. D. Xenopol"
Str. Codrescu 6, Pavilion C
Anunt conferinta anuala

Institutul de Istorie "A. D. Xenopol"
al Academiei Române - Filiala Iași

vă invită la

CONFERINȚA ANUALĂ
A INSTITUTULUI DE ISTORIE
“A. D. XENOPOL DIN IAȘI”

ediția I

în zilele de 5-8 iunie 2019

Cu sprijinul Primăriei Iași și finanțată prin FIE.
Anunt conferinta anuala

PROGRAMUL
CONFERINȚEI

Institutul de Istorie "A. D. Xenopol"
al Academiei Române - Filiala Iași

organizează

CONFERINȚA ANUALĂ
A INSTITUTULUI DE ISTORIE
“A. D. XENOPOL DIN IAȘI”

ediția I

în zilele de 5-8 iunie 2019

Temele tradiționale au un loc aparent consolidat în disciplina noastră, iar temele novatoare trebuie încurajate. Studiile istorice îi preocupă nu doar pe istorici, ci și pe filologi, literați, geografi, sociologi, antropologi, economiști, juriști ș.a.m.d., de aceea reafirmăm că orice subiect de cercetare istoriografică este legitim. Luând în considerare faptul că valoarea produselor istoriografice depinde de exigențele comunității epistemice, comitetul de organizare își asumă responsabilitatea selectării propunerilor primite din partea cercetătorilor.

Cei interesați sunt rugați să trimită până la 10 aprilie 2019 prenumele și numele, funcţia şi instituţia/ organizaţia din care fac parte, titlul lucrării și un rezumat al acesteia (300 de cuvinte) la adresa de e-mail: institut_xenopol@yahoo.com. Până la data de 25 aprilie 2019, persoanele ale căror propuneri vor fi selectate vor primi o invitație cu programul provizoriu al conferinței. Precizăm că prezentările nu trebuie să depășească 25 de minute. Avem în vedere publicarea materialelor prezentate la această conferință fie într-un volum, fie în cadrul unor secțiuni ale Anuarului Institutului de Istorie „A.D. Xenopol”.

Anunt conferinta anuala

» Arhiva Evenimente

    ©Institutul de Istorie "A.D. Xenopol" - Academia Româna, Filiala Iaşi